Košarica
0.00€

Bum t.i *polžjega kmetijstva* v Evropi

Povpraševanje po naravni kozmetiki v Italiji vse od leta 2017 za seboj prinaša pravi BUM kmetijstva z vzrejo polžev v Italiji.

Že Stari Grki in Rimljani so polže uporabljali za lepotne tretmaje. Zdaj, 2000 let kasneje, poljedelstvo zaradi tovrstnih potreb sunkovito narašča v Italiji, zahvaljujoč novim trendom za nego kože. Prva tako tudi zahvaljujoč novim tehnikam zdravljenja s tovrstnimi sestavinami.  
Nekoč so polže v Italiji in Franciji gojili samo v gastronomske namene. Toda v zadnjih treh letih so se italijanske lekarne in parfumerije soočale z vse večjim zanimanjem za izdelke na osnovi polžje sluzi. Od naravnih krem ​​za obrazom proti gubam do otroških sirupov za kašelj. Ta izjemna naravna sestavina postaja vse bolj priljubljena.

“Že več kot 20 let izdelujejo izdelke z polžjo slino,” pravi Simone Sampo, predsednik Mednarodnega inštituta za vzrejo polžev v Cherascu na severozahodu Italije. “Toda v zadnjih šestih mesecih se je potrošnja povečala za več kot 40 odstotkov.”
Kmetije za polže, kot je ena izmed njih v italijanskem Cherascu, so začele nabirati polžjo slino, da bi zadovoljile naraščajoče povpraševanje.
Izjemne koristi polžje sluzi so bile znane že v starih časih, a njeno ponovno odkritje sega v osemdeseta leta. Čilski kmetje, ki so se ukvarjali s polži, namenjenimi za francoski trg, so opazili, kako je koža na rokah postala mehka in dobro ovlažena. Opazili so tudi, da so jim praske in brazgotine zelo hitro zacelile.
Raziskave so potrdile, da je polžja sluz izredno bogata z vitamini, beljakovinami in snovmi, kot so glikolna kislina, alantoin, kolagen in elastin – vse to so izjemno priljubljene sestavine v kozmetiki.
Posledično povečanje povpraševanja po polžih je neizogibno privedlo do razcveta poljščin. V zadnjih dvajsetih letih so se kmetije, kjer gojijo polže potrojile. Polži namreč sproščajo sluz, ko se gibljejo in ko doživljajo užitek ali strah.

Zavod za vzrejo polžev v Italiji tako že 40 let izvaja programe usposabljanja in raziskovanja polžev. Od narave do gastronomije, znanosti do ekonomije, inštitut pokriva vse vidike vzreje polžev.
Obstaja  več kot 4.000 kmetij v mreži rejcev polžev po vsej Italiji. Vsi se držijo filozofije inštituta za naravno vzrejo na prostem: brez rastlinjakov in brez živalske krme, samo sveže rastline. Polžki v tem uživajo in jim ne škodujejo.
Zavod za vzrejo polžev v Italiji redno organizira brezplačne uvodne seminarje za bodoče kmete polžev in 80 prostih mest je vedno zapolnjenih. Udeleženci prihajajo iz vse Evrope, pa tudi iz Avstralije, Južne Afrike, Latinske Amerike in Bližnjega vzhoda.

biopolz
Nazaj
10 zanimivosti o polžji slini
Naprej
Kaj so mazila prihodnosti?